7 січня

Різдво Христове
РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ МИТРОПОЛИТА КРИВОРІЗЬКОГО ТА НІКОПОЛЬСЬКОГО ЄФРЕМА (2016 р.)

Возлюблені у Господі отці, брати і сестри! В святі дні великого «Знамення» (Лк. 2, 12) – Різдва у плоті Сина Божого, ми, улюблені, спрямовуємо свій духовний зір до Віфлеємської печери, яка вмістила Невмістимого Спасителя світу, про прихід Якого святий Григорій Богослов говорить: «Саме Боже Слово, предвічне і невідоме, світло від світла, джерело життя та безсмертя, відбиток первісної краси… Слово Отця приходить до свого образу, носить плоть заради плоті… стає людиною у всьому, крім гріха».

Багато віків і поколінь змінилося з того часу, як людина через своє гріхопадіння втратила дар бачити свого Творця, бо успадкований гріхом порок затемнив і притупив у ній її світле начало. Невпинна боротьба добрих і злих спонукань приводила до перемоги зла, і у людини спотворювалося поняття про самого Бога, а отже і про своє покликання до життя.

Відійшовши від своєї основи – Бога і загубившись між гріхом та розпустою, між добром і злом, любов’ю та ненавистю, життям і смертю, людина за своєю духовною природою протягом усіх віків все ж тягнулася до свого Бога і у своєму внутрішньому пориванні невпинно шукала свого Творця.

В силу свого духовного тяжіння до Бога людина вклонялася небесним світилам, явлінням природи, зовнішній силі, легендарним героям. У духовній тузі прадавня людина прагнула свого оновлення і примирення з Богом. В болісному пошуку невідомого Бога лише невелика гілка синів Авраамових розумно вклонялася Єдиному Богу і Творцю Всесвіту.

І ось «Повнота часу» надійшла, і в убогому вертепі, в яслах на сіні, явився у світ Той, Хто приніс Собою спасіння всьому людству, за словами Ангельського гімну, приніс «мир і благовоління».

В ту таємничу ніч люди не знали про велике таїнство, яке звершилось. Мало хто сподобився стати його свідком. Але з тієї святої ночі невгасиме Божественне світло духовно озаряє кожну людську душу.

Син Божий, Який прийшов у світ, Своїм євангельським вченням та Божественним подвигом любові вказав людям новий сенс життя. Його Божественна благодать почала змінювати митарів і розбійників, блудників і п’яниць, стяжателів і лінивців, а великі грішники, що покаялися, піднялися до висот моральної досконалості. Від хижої бездушності, самодовдоволеності та догоджання собі людина, у світлі Христової правди, стала переходити до самозречення та самовіддано шукати морального заспокоєння у служінні Богу і ближньому. Тепер усе шляхетне та найкраще в людській природі знайшло своє нове добре застосування. Внутрішній світ людини наповнився «благовоління» творити добро заради спільного добра – «слави у вишніх Бога і миру на землі»!

Різдво Христове відродило й морально оновило людину у її первісній красі та духовно поєднало її зі своїм Творцем у гармонію правди, добра і любові, які вічно торжествують.

Мої улюблені! В святу ніч великого таїнства – явління у світ Сина Божого, Який Своїм втіленням оновив нашу занепалу і спотворену гріхом природу, сприймемо щиро Його жертовну любов до всіх нас, і, вдячно усвідомивши її надзвичайне благо, відгукнемось взаємною любов’ю до Нього і до наших ближніх з тією нелицемірною щирістю, з якою Він послужив праведним і неправедним, злим і добрим, бо лише при безоглядному і жертовному служінні для суцільного блага на землі може зацарювати мир і добра воля серед людей.

На жаль і по сьогодні існує зло. Воно безжально штовхає людство до ворожнечі, ненависті та братнього кровопролиття. І як непереможну зброю на захист добра, миру і правди Божої на землі ми маємо протиставити наше служіння світові, щоб завадити злу сіяти горе і сльози, ворожнечу і кровопролиття, знищувати людські життя, створені Богом для радості, щастя і слави Божої, «бо до життя, а не до смерті покликав Господь людину».

У свідомості істинного євангельського служіння возлюбимо той світ, для спасіння якого Господь втілився, страждав і віддав на Хресті Своє життя, щоб наш світ удостоївся найменування Царства Божого, а не долини гріха й загибелі – «що зберігається для вогню останнього дня».

З почуттям благодатної радості та нашого християнського обов’язку увійдемо, улюблені, в таємничі двері Нового літа благості Господньої, щоб служити Богові та своїм ближнім не за страх, а за совість.

Припадемо з благоговінням до Віфлеємської печери, де колись народився Христос, і разом із щиросердими пастухами, мудрими волхвами та небесними ангелами вклонимось Йому, істинному Богу нашому, що «заради нас, людей, і заради нашого спасіння зійшов з Небес і воплотився від Духа Святого, та Марії Діви, і став людиною!»

Від мене ж, моя улюблена паство, прийміть в ці святі дні архіпастирське благословення та молитовне побажання вам від Господа благословенного й мирного Новоліття, щоб ваша праця і труди всіх людей доброї волі прикрашали, а не руйнували нашу землю і стали вінцем вашого подвигу, славою і величчю Творця, Який прикрасив нас красою життя!

Христос народжується, славімо!

Амінь.

ЄФРЕМ, БОЖОЮ МИЛІСТЮ
МИТРОПОЛИТ КРИВОРІЗЬКИЙ ТА НІКОПОЛЬСЬКИЙ

РІЗДВО ХРИСТОВЕ
2015 – 2016 рр.


Комментарии к статье ( No Comments, Показать список ) :
Оставить комментарий ( Показать форму ) :

Наш адрес:
ул. Церковная, 4
г. Кривой Рог
Днепропетровская обл.
50000 Украина
Наш телефон:
(0564) 93-83-69
Наш e-mail:
consistoria@meta.ua

 



Управление Выйти Обратная связь