16 квітня

PaskhaПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ МИТРОПОЛИТА КРИВОРІЗЬКОГО ТА НІКОПОЛЬСЬКОГО ЄФРЕМА.


«Раніш світанку вставаймо
і замість мира пісню заспіваймо Владиці.
І побачимо Христа, Сонце правди,
що життя всім освітлює».

(Канон Великодня, пісня 5)

 ХРИСТОС ВОСКРЕС!

 Возлюблені у Господі отці, брати і сестри!

 Найбільша духовна радість так змістовно висловлена у цьому пасхальному піснеспіві, дарована усім нам, що мають щастя зустрічати таємничий ранок Христового Воскресіння. Він нагадує нам про той світлозарний поранок, коли «все наповнилося світлом: і небо, і земля, і пекло … бо восстав Господь, що переміг смерть, бо Він є Син Бога, Який рятує рід людський» (Канон Великодня).

Глибоке почуття нашої християнської віри переносить нас у далеку Єрусалимську ніч, коли світ після страшних голгофських подій, затамувавши подих, чекав свого оновлення. Первосвященики, які прагнули смерті Христа, вимагали у Пилата сторожу для гробу, «щоб учні Його прийшовши вночі, не вкрали Його і не сказали народові: воскрес із мертвих» (Мф. 27, 64). Святі апостоли, як перелякана отара, в страху зібралися в одній кімнаті, «за закритими дверима» (Ін. 20, 19), в тремтливому очікуванні «виповнення пророцтв». А святі жони-мироносиці, сповнені жалю та співчуття, спішили з дорогоцінним миром та ароматами, за східним звичаєм, помазати Тіло свого Божественного Вчителя. Словом, у той час кожен по-своєму відчував, що має звершитись щось надзвичайне.

Аж ось жони-мироносиці знаходять гроб відкритим, і Господній Ангел, що сидить при ньому, заспокоює їх радісною звісткою: «Він воскрес!» (Мф. 28,6). Та не сплять спокійним сном члени синедріону. Дізнавшись від сторожі про те, що відбулося, вони «зібравшись зі старійшинами та порадившись, доволі грошей дали воїнам і сказали: говоріть, що учні Його прийшли вночі і вкрали Його, коли ми спали» (Мф. 28, 12 – 13).

Та як неможливо зупинити схід сонця, так неможливо було приховати «торжества із торжеств» – Воскресіння Христа, Який «явився як Всесильний» і, вітаючи жон-мироносиць, Своїх учнів та апостолів побідоносно прорік: «Не бійтесь! Радійте!.. Йдіть, навчіть усі народи… Я з вами в усі дні до кінця віків» (Мф. 28, 9, 19 – 20).

Так прозорливою волею Отця Небесного, через Його Єдинородного Сина, звершилося домобудівництво спасіння роду людського – Воскресіння.

Від того Великоднього ранку поняття про життя та його сенс прийняло зовсім інший характер. Від нетривалості свого земного існування людина вірою у Воскресіння вступила в область вічного буття, духовного, бо Христос «смертю смерть подолав, і тим, що у гробах, життя дарував».

Пройдуть віки, і завжди у світлу ніч Воскресіння всякий по-різному буде переживати цю таємничу подію. Тепер вже ніщо у світі не може підняти розумне почуття людини до такого поняття про зміст життя, як святе Воскресіння, яке зробило життя людини надбанням вічного торжества, якщо тільки вона сама себе не позбавить його.

В глибокому Богопізнанні свята Церква натхненними почуттями нашої віри в цю світлу ніч «замість мира пісню приносить Владиці», як урочистий гімн великої перемоги життя над смертю.

Святий апостол Павло говорить: «усі ми, що хрестилися в Христа Іісуса… як Христос воскрес із мертвих славою Отця, так і нам ходити в оновленому житті» (Рим. 6, 3 – 4). Таким чином, і нам, возлюблені, належить наш земний вік в усіх його проявах зробити співзвучним життю і вченню нашого Спасителя, утверджених Його преславним Воскресінням.

Бо розуміючи союз християнського суспільства, як «одне тіло у Христі» (Рим. 12, 5), святий апостол продовжує: «Будьте братолюбивими один до одного з ніжністю… нікому не відплачуйте злом за зло. Якщо можливо з вашої сторони, будьте в мирі зо всіма людьми. Бо Царство Боже не їжа та пиття, але праведність та мир, та радість у Святому Дусі. Хто цим служить Христу, той угодний Богові» (Рим. 12, 10, 17 – 18; 14, 17 – 18).

Якщо дні християн будуть заповнені «правдою, миром та радістю про Духа Святого», тоді наше служіння Христу виявиться здатним виконати покладену на нас, християн, велику місію у цьому світі – «Хай будуть всі єдині» (Ін. 17, 21).

Мої улюблені! «В цей названий і святий день» прикликаю на вас благословення Христа Життєдавця – «правди Сонця, що всім життя дарує».

Воістину Христос Воскрес!

Амінь.

ЄФРЕМ, БОЖОЮ МИЛІСТЮ
МИТРОПОЛИТ КРИВОРІЗЬКИЙ ТА НІКОПОЛЬСЬКИЙ

ПАСХА ХРИСТОВА
2017 р.
м. Кривий Ріг


Комментарии к статье ( No Comments, Показать список ) :
Оставить комментарий ( Показать форму ) :

Наш адрес:
ул. Церковная, 4
г. Кривой Рог
Днепропетровская обл.
50000 Украина
Наш телефон:
(0564) 90-19-53
Наш e-mail:
consistoria@meta.ua

 



Управление Выйти Обратная связь