ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

МИТРОПОЛИТА КРИВОРІЗЬКОГО І НІКОПОЛЬСЬКОГО

ЄФРЕМА.

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Возлюблені у Господі отці, брати і сестри!

Від заснування Церкви Христової, преславне Христове Воскресіння – дивовижне явище всемогутності Божої та Його любові до грішного роду людського. Промисел Божий дією Духа Святого, через натхненних Богом апостолів, святих отців та вчителів Церкви і до наших днів благодатно розпалює нашу віру в торжество життя над смертю та укріплює нашу надію на успадкування життя вічного, «коли земний мешкальний намет наш зруйнується, то маємо будівлю від Бога на небі, дім нерукотворний та вічний» (2 Кор. 5,1).

Поклавши в основу Церкви Христової євангельське свідоцтво про триденне Воскресіння Христа Життєдавця, святий апостол Павло говорить: «Звіщаю ж вам, браття, Євангелію, яку я вам благовістив… що Христос був умер ради наших гріхів за Писанням, і що Він був похований, і що третього дня Він воскрес за Писанням… І так, як в Адамі вмирають усі, так само в Христі всі оживуть, кожен у своєму порядку: первісток Христос, потім ті, що Христові, під час Його приходу» (1 Кор. 15, 1 – 23). Про такий дивний доказ нашого воскресіння з мертвих святитель Григорій Богослов говорить: «Цар мій – Христос!.. Правитель світу, Податель життя, Творець усього, що є і буде… В цей день осяйний… і я дозволяю своїм вустам говорити, і здіймаю гучний голос, і стаю гуслами, щоб славословити Тебе Воскреслого». Святитель Іоанн Златоуст розповідаючи про чудеса, які були при преславному Воскресінні Христовому каже: «Я не можу мовчати про ці надзвичайні і дивовижні діла Владики, хоч і відчуваю, що моє слово безсиле для зображення такої сили Божественних знамень. Насправді безчестя породило славу, і страждання дало людям безстрастя; древо покарання замінило древо рабства, і гвіздки розірвали довгі корені гріха; терновий вінець покрив собою всесвітнє прокляття, і ганебний хрест позбавив увесь світ від сорому; пробите списом ребро стало для світу дверями таїнств, а триденний гроб виявився домом життя».

До цього «дому життя» – Живоносного Гробу Господнього, як жінки-мироносиці, святі апостоли та весь сонм сповідників і вірних послідовників Христових, своїми чистими душами прихиляємось сьогодні і ми, бо в Ньому для нас і для всіх наступних поколінь роду людського б’є невичерпне живе джерело вічної радості – Божественне предивне свідоцтво про Христа Воскреслого (Мф. 28, 28, 5 – 7).

В пресвітлу ніч Воскресіння Христового хто у величних соборах, хто в простому духовно затишному сільському храмі, хто в радості, хто в скорботі чи хворобі – всі ми, оспівуючи Христове оживання, благодатно насмілюємось вкусити від бенкету радощів небесних, бо і для земних і для небесних трапеза та Пасхальний Агнець – Христос Воскреслий, Рятівник і Спаситель світу, наша предивна Пасхальна Радість, Надія та Торжество віри.

Воістину, «хто благочестивий та боголюбивий… не сумніваючись ні в чому і нічого не боячись, хай увійде в радість Господа свого (Слово Огласительне Іоанна Златоуста), бо, за свідченням святого апостола євангеліста Іоанна Богослова, «Бог Сина Свого Однородженого послав у світ, щоб ми через Нього жили (1 Ів. 4, 9) … Хто має Сина, той має життя; хто не має Сина Божого, той не має життя (1 Ів. 5, 12) …А з Його повноти ми одержали всі, а то благодать на благодать» (Ів. 1,16).

Ось, улюблені, яке невичерпне багатство у Пасхальній радості та духовне досягнення в засвоєнні любові Божої, котра диханням Святого Духа не тільки створює мир Божий плідним у нашій душі і наповнює її життям раю, але і прикрашає її Христовими чеснотами, робить носителькою чистого, доброго, велелюбного Божества, робить її «Світлом світу» (Мф. 5, 14).

В подвигу досконалості в євангельських доброчинностях прикладемо, улюблені брати і сестри, свою щирість в молитвах за мир на нашій землі, бо зло всіляко штовхає людей до нової ворожнечі, негараздів, братовбивчої ненависті та знищення один одного. Перед лицем настільки небезпечної стихії наш священний обов’язок «підперезавши стегна свої правдою, і зодягнувшись у броню праведності, і взувши ноги в готовність Євангелії миру» (Еф. 6, 14 – 15) – закликати людей не допустити здійснення страшного зла, здатного принести людям незліченні біди та страждання, залити світ кров’ю, осквернити душі людські гріхом братовбивства та затьмарити в людині любов Божу, насаджену Хресним подвигом Воскреслого Христа – Сина Божого.

Святогірський старець Силуан, закликаючи всіх людей до гармонії Божественного порядку і духовної краси, говорить: «Блаженні ті, хто день і ніч мають турботу догодити Господу, щоб стати достойними Його любові… хто не носить у собі мир Духа Святого, той і на інших розповсюджує зло… Якби знали це люди, то вся земля вчилась би цій науці. О, брати, прошу вас і молю від лиця Божого милосердя, віруйте в Євангеліє і у свідоцтво святої Церкви, і ви ще на землі відчуєте райське блаженство. Бо Царство Боже – всередині вас; а любов Божа дає душі рай».

Маючи настільки правдиву надію у сподіванні майбутніх благ у «цей день, який створив Господь, – доручивши себе керівництву Святого Духа, – зрадіємо і звеселимось», бо Воскрес Христос і «життя живе», вічно перемагаючи жало гріха Воскресінням.

У світлій радості цього безсмертного торжества хай просвітить і освятить усіх вас Господь щедротами Своєї Божественної любові, дорогій же нашій вітчизні і усім народам землі хай дарує благі дні і велику милість.

Хай перебуває вічно над нашою землею благословення Христа Життєдавця: «Мир вам!» І хай приймають це Боже благословення усі народи, бо для вічного торжества життя воістину Христос Воскрес!

Амінь!

                                                                             СМИРЕННИЙ ЄФРЕМ, БОЖОЮ МИЛІСТЮ

                                                                                                 МИТРОПОЛИТ КРИВОРІЗЬКИЙ

                                                                                                                   ТА НІКОПОЛЬСЬКИЙ

 

ПАСХА ХРИСТОВА

2019 р.

м. Кривий Ріг


Комментарии к статье ( No Comments, Показать список ) :
Оставить комментарий ( Показать форму ) :

Наш адрес:
ул. Церковная, 4
г. Кривой Рог
Днепропетровская обл.
50000 Украина
Наш телефон:
(0564) 93-83-69
Наш e-mail:
consistoria@meta.ua

 



Управление Выйти Обратная связь