Пасхальне послання керуючого Криворізькою єпархією Митрополита Криворізького і Нікопольського Єфрема

 

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Возлюбленні у Господі отці, брати і сестри!

Радіють наші серця, сповнені полум’ям віри, коли ми знову приходимо у святі храми, щоб почути дивовижні слова Пасхального гімну: «Воскресіння Твоє, Христе Спасе, Ангели оспівують на небесах, і нам на землі даруй чистим серцем Тебе славити!», що звіщає нам про найбільше торжество Церкви земної та Небесної – Воскресіння Христове.

Закликаючи вірних чад до благоговійного святкування Пасхи Христової – перемоги Агнця Божого у викупленні роду людського для вічного життя, святий Афанасій Великий говорить: «Все творіння, братія моя, урочисто святкує, і всяке дихання, за словами Співця псалмів, хвалить Господа… О, яка велика радість Воскресіння… як радіють та ликують усі небесні сили…тому ми маємо не так діяти, ніби звершуємо Пасхальне торжество на землі, але так, як би ми звершували його з Ангелами на небесах» (6 Пасх. Послання).

Проникливі слова святителя Афанасія Олександрійського, який порівняв земне Пасхальне торжество із небесним – ангельським, вводять нас в благодатний стан віри перших століть святої П’ятидесятниці, яка від часів святих апостолів і до наших днів пронесла благовістя євангельської Істини у непошкодженій святості та канонічній чистоті, щоб і ми наслідували апостольський скарб віри та були причасниками радості преславного Воскресіння Христового.

Христу Воскреслому радіють нині живі та мертві, радіють святі та ангели, «небо і земля, і пекло». Радіючи великому таїнству, святитель Афанасій говорить: «Він зійшов, щоб нас возвести, Він піддав Себе випробуванню Народженням, щоб нас порадувати, щоб нам дарувати безсмертя і мертвих зробити живими» (10 Пасх. Послання).

В силу цієї непорушної істини «Первісток із мертвих» (Дії 26, 23), Своїм триденним Воскресінням накладає Божу печатку на справу спокутування за рід людський, почату Його Божественним втіленням та завершене Хресною смертю. Бо, коли Він переміг смертю смерть, Він, як «Суддя та Владика живих і мертвих» (Дії 10, 42), сидить «по правиці Божій» (Дії 2, 24), об’єднавши живих та мертвих в єдине Царство слави Божої – святу Церкву, щоб силою та дією Святого Духа, Який перебуває в Ній до кінця віків, збирати чад Єдиного Бога і Отця: «іудеїв та еллінів, рабів та вільних, чоловіків та жінок» – в єдиний народ Божий обраний, духовно відроджуючи його «єдиним хрещенням» (Еф. 4, 5) та годуючи «єдиним хлібом» для життя вічного. Отже, уособлюючи в Собі спокутну місію Сина Божого, Церква Христова дарує світові Торжество із торжеств, безупинний тріумф Христового Воскресіння.

Ось чому сьогодні Наречена Христова – свята Церква, «виграючи оспівує Винуватця», так урочисто та велелюбно закликає усіх – «багатих та бідних… тих, хто постував і хто не постував… світ видимий увесь та невидимий» на бенкет віри – «вкушати Пасху Божу рятівну».

Будемо свідомі духовної величі Пасхальної радості та нашої синовньої гідності у святій Церкві Христовій, яка покликана свідчити на землі про безкінечне торжество Воскресіння Христового та щедро направляє свої зусилля на справи примирення та братерства на нашій землі.

Силою Божественної любові, що об’єднує усіх вірних у духовне братство, збільшимо та прикрасимо час нашого служіння Богові – Джерелу життя та безсмертя, і нашим ближнім – Божому надбанню, викупленому Його Божественною Кров’ю.

Наша участь в молитві за мир – це подвиг кожного з нас у ім’я Христове, це наш християнський обов’язок, це наша участь у торжестві життя, а не смерті – влаштуванні Царства Божого на землі.

Так само турботливо і свято треба втілювати нам благодатний ідеал Воскресіння і у створенні церкви домашньої: не тільки поповнювати родину новими нащадками, але і виховувати підростаюче покоління насправді людяним, внутрішньо наповненим, морально цнотливим, адже витоки добра та зла у світі беруть свій початок із домашнього вогнища і відповідь за них перед Богом та перед людьми лежить на тих, хто їх народив.

Воскресіння Христове вирішує питання спасіння кожного із нас і утверджує нашу віру в тому, що через святу Церкву – носительку Святого Духа, через Якого вона освячує та всиновлює вірних Богові, ми вже тепер беремо участь у новому благодатному житті, яке Христос-Спаситель зробив для нас доступним через Своє преславне Воскресіння. Воістину, «священна та всесвяткова ця спасительна ніч, ще й світлозарна, світлоносного дня повстання вона провозвісниця: у ній безлітне Світло від Гробу усім засяяло» (П. 7 Пасх. Кан.).

Це дивне світло Христа Воскреслого, мої улюблені, оспіваємо, прославимо та возвеличимо усім нашим життям, усією нашою правдою, усією силою нашої віри та любові, адже Він – наша радість, наше життя, наше воскресіння: Він – все те, чим ми «живемо та рухаємось й існуємо» (Дії 17, 28). Він присвятив Себе нам, щоб ми були «освячені істиною» (Ів. 17: 19) та «побачили славу Його, і перебували в тій любові, якою Отець (Небесний) Його возлюбив, і Він нас» (Ів. 17, 24 – 26).

Радійте! Смерть переможена, життя живе!

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що у гробах, життя дарував!

Амінь!


Комментарии к статье ( No Comments, Показать список ) :
Оставить комментарий ( Показать форму ) :

Наш адрес:
ул. Церковная, 4
г. Кривой Рог
Днепропетровская обл.
50000 Украина
Наш телефон:
(097) 422-74-07
Наш e-mail:
consistoria@meta.ua

 



Управление Выйти Обратная связь