РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ АРХІЄПИСКОПА КРИВОРІЗЬКОГО ТА НІКОПОЛЬСЬКОГО ЄФРЕМА (2015 р.)

Різдво Христове

«Христос народжується, прославляйте!
Христос – з небес, зустрічайте!»

Возлюблені о Господі отці, брати і сестри! Цим священним піснеспівом свята Церква знову звертає наш духовний зір до надзвичайної появи у світі Сина Божого і закликає своїх духовних чад благоговійно зустріти це «велике і преславне чудо» — Різдво Христове.

У втіленні Сина Божого Господь відкривається світові в усій Своїй повноті, щоб в пізнанні Бога людина приєдналася до торжества вічного життя. В цьому великому призначенні Господь постійно спонукає людей до духовного вдосконалення в добрі, правді та любові, і подвигом Свого земного життя дає нам взірець цих християнських доброчинностей.

Своїм втіленням Господь розкрив перед нами зміст і ціль нашого буття, що земне життя людини – шлях до буття вічного; що людина — не випадкове явище природи, а вічне насліддя Боже: «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однонародженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне» (Ів. 3,16).

Возлюблені! Якщо ми у нашому житті інколи по-особливому переживаємо зовсім малозначущі та швидкоплинні моменти, то з якою ж зворушливою увагою належить нам зустрічати Різдво Христове, в якому криється питання — чи бути людині наслідником вічного життя, чи обмежитись могильним пагорбом, якщо такий ще буде отриманий?

У чому ж має полягати наша увага до цього великого таїнства?

Перш за все — у чистій і нелицемірній любові та правді, дарованих світові Різдвом Христовим, які сприяють нам облагороджувати усе, що нас оточує, миром Божим для блага всіх людей, як про це співали ангели у Різдвяну ніч: «Слава Богу на висоті, і на землі мир, у людях добра воля!» (Лк. 2, 14).

Разом зі святими ангелами людина покликана до співучасті з Богом в улаштуванні Царства Божого на землі, і має досягнути через свої справи вічного спілкування з Богом. Таке служіння Богові полягає не в красномовних повчаннях про мир, любов і правду. Цей дар Божий необхідно придбати у своєму серці, і особливо нам, пастирям церковним, що ведуть людей до правди Божої, щоб Церква Христова, яка об’єднує людей у любові Христовій, через наші немочі та людські пристрасті не стала мимовільною сівачкою розбрату, ворожнечі та розколів, що непричетні до Божої волі, бо «бо Бог не є Богом безладу, але миру» (1 Кор. 14, 33), — вчить нас святий апостол Павел.

В цих священних турботах Українська Православна Церква безперестанку закликає своїх чад до «святої розсудливості» — не у ворожнечі та розбраті, що ніколи не приносять користі Церкві Христовій, а в щирому благоговінні та синівській любові приносити Богові та Отцю всіх людей, «Твоя від Твоїх», яких Він обіймає Своєю Божественною любов’ю, адже «Бог є любов» (1 Ів. 4, 16), навіть якщо ми, немічні, і не маємо ще повноти любові до ближнього. За словом євангельським, для справжнього християнина немає іншого шляху, який приводить до Бога, крім шляху миру і любові.

Святкуючи і радіючи такій милості до нас від Всемилостивого Творця і Владики, возлюблені отці та брати, вірні чада Української Православної Церкви, з глибини серця вітаю вас з великим святом Різдва Господа та Бога і Спаса нашого Ісуса Христа! Очистимо наші сердечні почуття, і, схилившись перед яслами з Богонемовлям, Яке принесло нам вічний мир, станемо щирими служителями миру, цього дорогоцінного блага! Хай заспокоїться у ньому наша земля! Нашим даром Народженому хай буде повна відданість Його Пресвятій волі, що виявляється у діяльному виконанні в нашому повсякденному житті євангельських заповідей любові. А Його свята воля полягає в тому, щоб наші брати не помирали передчасно в жорстоких битвах, щоб не мучилися через бідність, щоб всі люди жили в умовах, достойних великого звання людини, образ якої накреслений для нас у Віфлеємі Народженим Господом нашим Ісусом Христом.

Мої улюблені! Працюйте заради всіх, хто носить ім’я Його, «щоб були досконалі в одно» (Ів. 17, 23), «пильнуючи зберігати єдність духа в союзі миру» (Еф. 4, 3).

В цю святу ніч прикликаю благословення Новонародженого Богонемовляти на вас і на ваші труди до творення всякої справедливості, миру та блага усього людства. В Новолітті благості Господньої тихе сяйво убогої Віфлеємської печери миром і радістю нехай осіяє ваші душі, наповнюючи вас немеркнучою надією вічного спасіння, бо «нас ради народився Отроча младо Предвічний Бог!» Христос народжується, прославляйте Його!

Амінь.

ЄФРЕМ, БОЖОЮ МИЛІСТЮ
АРХІЄПИСКОП КРИВОРІЗЬКИЙ ТА НІКОПОЛЬСЬКИЙ

РІЗДВО ХРИСТОВЕ
2014 – 2015 рр.


Комментарии к статье ( No Comments, Показать список ) :
Оставить комментарий ( Показать форму ) :

Наш адрес:
ул. Церковная, 4
г. Кривой Рог
Днепропетровская обл.
50000 Украина
Наш телефон:
(0564) 93-83-69
Наш e-mail:
consistoria@meta.ua

 



Управление Выйти Обратная связь